GYULAI LÁTNIVALÓK

LÁTNIVALÓK, PROGRAMOK

Ismerje meg a festői Gyula város legfontosabb látnivalóit!

Az ország délkeleti csücskében, a Körös partján elterülő Gyula és környéke megannyi felfedeznivalót kínál az idelátogatóknak. A várost meghódítani vágyók, a túrabakancsot a csomagtartóban mindig készenlétben tartók és a gasztronómia szerelmesei egyaránt megtalálják a számításaikat a román határ mellett fekvő városban és környékén.

A gyulai vár

A legismertebb és leginkább magától értetődő látványosság a XIV. században épült vár, amely nem csak a Magyar Királyság egyik legfontosabb végvára volt, hanem egész Európa egyik legrégebbi sík területre épített téglavára. A Zsigmond-kori épület hatalmas vármúzeumot kínál, lábánál pedig egy varázslatos csónakázótavat találunk. Nyáron a vár igazi közösségi térré alakul és előadásokat, koncerteket rendeznek.

Százéves cukrászda

A név csalóka, hiszen a Salis András cukrászmester 1840-ben alapította műhelyét és cukrászdáját egy korábbi gyógyszertár épületében. A lenyűgöző édességek igazi gyógyírként hatnak a lélekre: Cadeau kézműves bonbonokat, csokoládékat, süteményeket és egyéb desszerteket kóstolhatunk lenyűgöző környezetben. A századforduló pezsgő kávéházi hangulatát idézik a bútorok és az enteriőr, pillanatok alatt úgy érezzük, mintha egy filmbe csöppentünk volna.

Várfürdő és Aquapalota

A gyulai vártól egy karnyújtásnyira található a Várfürdő, ahol hideg- és termálvizes medencékben relaxálhatunk, a vállalkozó szelleműek pedig az Aquapalotában válogathatnak kedvükre a csúszdák közül. Van szaunapark is, ahol különböző szeánszokon vehetünk részt és éjszakai wellness-re is van lehetőség.

Almássy-kastély Látogatóközpont

Ha egy klasszikus múzeumnál többre vágyunk, akkor egyértelműen az Almássy-kastélyra esik a választásunk. Tudtad, hogy Erkel Ferenc nagyapja udvarmesterként élt a kastélyban? A zeneszerző is többször megfordult itt, de Munkácsy Mihály is itt bontogatta a szárnyait Szamossy Elek festő keze alatt. Az állandó, interaktív kiállítás során megismerkedhetünk az arisztokrácia mindennapjaival, de kilátót és szabadulószobákat is találunk itt.

Mályvádi erdő

Az Alföld második legnagyobb erdősége, az ország egyik legérintetlenebb vadregényes tája, hazánk ezredik védett területe. Számos állat- és növényfaj képviselteti magát, tölgyek és vadkörtefák metszetében itt találjuk a világ egyik legjelentősebb dámvadállományát. Ha felvesszük a túrabakancsot és útnak indulunk, hamar belefeledkezhetünk a csodálatos környezetbe, ami szemünk elé tárul.

Wenckheim kastély

A 2022-ben átadott és teljeskörűen felújított kastély Gyulától csak rövid, negyedórás autóútra található Szabadkígyóson. A kastély kicsiknek is nagyoknak is érdekes lehet, az épületben található festményeket digitális rajztáblán színezhetjük újra, a mesélő könyvszekrény köteteit pedig érintőképernyőn választhatjuk ki. A cél, hogy a korabeli mindennapokat interaktív módon ismerjük meg.

Erkel Ferenc Emlékház

Az 1795-ben épült tanítói lakásban élt 1808 és 1841 között az Erkel család, itt született Erkel Ferenc, Gyulán. Az állandó kiállítás keretein belül a zeneszerző szülőházának összes helyiségét bejárhatjuk, megismerhetjük élettörténetét és családját, a ház mindennapjait.

Gyulavári Kastély Sörház és Sörfőzde

Magyarország első bio sörfőzdéje Gyulán található, ahol bio alapanyagokból, ősi gabonák felhasználásával készülnek a kézműves sörök. A látványfőzdében megismerkedhetünk a sörkészítés fortélyaival, valamint természetesen kóstolásra is van lehetőség.

Ezek is érdekelhetnek még

Nagy Bambuszkert, Tanyamúzeum, Rádiótörténeti kiállítás, Szanazug, Ladics-ház, Gyulai Pálinka Manufaktúra, Beer Corner – Pub & Restaurant